(LITERATUR REVIEW) HUBUNGAN TINGKAT KONSUMSI KARBOHIDRAT DAN STATUS GIZI DENGAN PRESTASI BELAJAR SISWA

ARIANI, NI KOMANG (2020) (LITERATUR REVIEW) HUBUNGAN TINGKAT KONSUMSI KARBOHIDRAT DAN STATUS GIZI DENGAN PRESTASI BELAJAR SISWA. Diploma thesis, Poltekkes Denpasar.

[img]
Preview
Text (LITERATUR REVIEW 2020)
COVER + HALAMAN DEPAN.pdf

Download (862kB) | Preview
[img]
Preview
Text (LITERATUR REVIEW 2020)
BAB I.pdf

Download (296kB) | Preview
[img]
Preview
Text (LITERATUR REVIEW 2020)
BAB II.pdf

Download (565kB) | Preview
[img]
Preview
Text (LITERATUR REVIEW 2020)
BAB III.pdf

Download (174kB) | Preview
[img]
Preview
Text (LITERATUR REVIEW 2020)
BAB IV.pdf

Download (168kB) | Preview
[img] Text (LITERATUR REVIEW 2020)
BAB V.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (374kB) | Request a copy
[img]
Preview
Text (LITERATUR REVIEW 2020)
BAB VI.pdf

Download (164kB) | Preview
[img]
Preview
Text (LITERATUR REVIEW 2020)
DAFTAR PUSTAKA.pdf

Download (289kB) | Preview
[img]
Preview
Text (LITERATUR REVIEW 2020)
surat persetujuan publikasi.PDF

Download (274kB) | Preview

Abstract

RELATIONSHIP BETWEEN THE LEVEL OF CONSUMPTION OF CARBOHYDRATE AND NUTRITIONAL STATUS WITH STUDENT LEARNING ACHIEVEMENT ABSTRACT Adequate consumption of students, especially adolescents must be considered, because food intake is directly related to the nutritional status of students in addition to infectious diseases. Carbohydrate requirements for adolescents is around 55-70% of the total energy needs (Almatsier, 2011). carbohydrates will be stored in the body in the form of glycogen in the liver and muscles. So that excess carbohydrates in the liver and muscles will be stored in the form of fat in fat tissue. Food is very important in the body to launch the metabolic process. Nutritional status is a condition caused by the balance status between the amount of nutrient intake and the amount needed by the body for various biological functions (physical growth, development, activity, health maintenance, etc.) (Suyanto, 2009). (Riskesdas 2018 shows the prevalence of obesity in Indonesia continues to increase. In 2007 the prevalence of obesity by 10.5% to 14.8% in 2013 and increased to 21.8% in 2018. While the prevalence of overweight (Fat) also experienced an increase in 2007 the prevalence of fat as much as 8.6% in 2013 was 11.5% and increased to 13.6% in 2018. From the results of the riskesdas nutritional status problems in Indonesia always increase every year which impacts on health problems, this can be overcome by considering consumption with appropriate needs This research is a literature study that seeks a database of various references of the results of this study showing that there is a relationship between consumption of nutritional status and student achievement. Keywords: carbohydrate consumption level, nutritional status, learning achievement HUBUNGAN TINGKAT KONSUMSI KARBOHIDRAT DAN STATUS GIZI DENGAN PRESTASI BELAJAR SISWA ABSTRAK Kecukupan konsumsi siswa khususnya remaja harus diperhatikan, karena asupan makan berhubungan langsung dengan status gizi siswa selain penyakit infeksi. Kebutuhan karbohidrat bagi remaja yaitu sekitar 55-70% dari total kebutuhan energi (Almatsier, 2011).karbohidrat akan di simpan di dalam tubuh dalam bentuk glikogen di hati dan otot.Sehingga kelebihan karbohidrat di hati dan otot akan disimpan dalam bentuk lemak di jaringan lemak. Makanan sangat berperan penting di dalam tubuh untuk melancarkan proses metabolisme. Status gizi adalah keadaan yang diakibatkan oleh status keseimbangan antara jumlah asupan (intake) zat gizi dan jumlah yang dibutuhkan (requirement) tubuh oleh untuk berbagai fungsi biologis (pertumbuhan fisik, perkembangan, aktivitas, pemeliharaan kesehatan, dan lainnya) (Suyanto, 2009). (Riskesdas 2018 menunjukkan prevalensi obesitas diindonesia terus meningkat . Tahun 2007 prevalensi obesitas sebanyak 10,5% menjadi 14,8% ditahun 2013 dan meningkat menjadi 21,8% di tahun 2018. Sedangkan prevalensi berat badan lebih (Gemuk) juga mengalami peningkatan tahun 2007 prevalensi gemuk sebanyak 8.6% ditahun 2013 11,5% dan meningkat menjadi 13,6% ditahun 2018. Dari hasil riskesdas tersebut masalah status gizi diindonesia selalu mengalami peningkatan setiap tahun yang berdampak pada masaalah kesehatan, hal ini dapat ditanggulangi dengan mempertikan konsumsi dengan kebutuhan sesuai Akg.Penelitian ini merupakan studi literatur yang mencari database dari berbagai refernsi hasil penelitian ini menunjukan bahwa ada hubungan konsumsi status gizi dengan prestasi belajar pada siswa. Kata kunci : tingkat konsumsi karbohidrat , status gizi, prestasi belajar

Item Type: Thesis (Diploma)
Additional Information: prestasi belajar
Uncontrolled Keywords: tingkat konsumsi karbohidrat , status gizi,
Subjects: R Medicine > RA Public aspects of medicine > RA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine
Divisions: Jurusan Gizi > Prodi D4
Depositing User: ARIANI NI KOMANG
Date Deposited: 14 Aug 2020 01:29
Last Modified: 14 Aug 2020 01:29
URI: http://repository.poltekkes-denpasar.ac.id/id/eprint/6336

Actions (login required)

View Item View Item