HUBUNGAN RASA DAN PENAMPILAN MAKANAN DENGAN SISA MAKANAN LAUK HEWANI PADA PASIEN DI RUMAH SAKIT BHAYANGKARA DENPASAR

REBECA AYU PUTRI, JOY (2020) HUBUNGAN RASA DAN PENAMPILAN MAKANAN DENGAN SISA MAKANAN LAUK HEWANI PADA PASIEN DI RUMAH SAKIT BHAYANGKARA DENPASAR. Diploma thesis, Poltekkes Denpasar.

[img]
Preview
Text (Skripsi 2020)
COVER.pdf

Download (606kB) | Preview
[img]
Preview
Text (Skripsi 2020)
BAB I.pdf

Download (124kB) | Preview
[img]
Preview
Text (Skripsi 2020)
BAB II.pdf

Download (191kB) | Preview
[img]
Preview
Text (Skripsi 2020)
BAB III.pdf

Download (108kB) | Preview
[img]
Preview
Text (Skripsi 2020)
BAB IV.pdf

Download (159kB) | Preview
[img]
Preview
Text (Skripsi 2020)
BAB V.pdf

Download (269kB) | Preview
[img] Text (Skripsi 2020)
BAB VI.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (89kB) | Request a copy
[img]
Preview
Text (Skripsi 2020)
DAFTAR PUSTAKA.pdf

Download (15kB) | Preview
[img] Text (Skripsi 2020)
LAMPIRAN.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (962kB) | Request a copy
[img] Text (Skripsi 2020)
PERNYATAAN PERSETUJUAN PUBLIKASI SKRIPSI.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (113kB) | Request a copy

Abstract

RELATIONSHIP OF TASTE AND FOOD APPEARANCE WITH THE REST OF ANIMAL FOOD FOR PATIENTS IN BHAYANGKARA HOSPITAL DENPASAR ABSTRACT Providing food in hospitals aims to provide quality and appropriate food for patients. Food must meet nutritional needs, tastes or tastes and to maintain optimal patient nutritional status to speed up the healing process. This study aims to determine the relationship between taste and appearance of food with animal side dishes in patients at Bhayangkara Hospital in Denpasar, by identifying the taste, appearance of food, counting the remaining animal side dishes and analyzing the taste and appearance of food with animal side dishes in patients at Bhayangkara Hospital, Denpasar. The design of this study was cross sectional design. This research was conducted at Bhayangkara Hospital, Denpasar. The sample of this research was 67 people. Data collection techniques using interviews, questionnaires, and weighing leftovers. The data analysis method uses univariate and bivariate analysis with Pearson correlation test. The results showed that there was no relationship (p value> 0.05) between taste and animal food leftovers (0.681). And it can be seen that there is a relationship (p value <0.05) between the appearance and the rest of the animal side dishes (0.036). To improve the taste of food, especially seasoning standards, to improve hospital services, especially related to food, training / education and research are needed for hospital nutrition processors in the field of food administration. Keywords: Food Taste, Food Appearance, Animal Food Side Remnants HUBUNGAN RASA DAN PENAMPILAN MAKANAN DENGAN SISA MAKANAN LAUK HEWANI PADA PASIEN DI RUMAH SAKIT BHAYANGKARA DENPASAR ABSTRAK Penyelenggaraan makanan di rumah sakit bertujuan untuk menyediakan makanan yang berkualitas dan layak bagi pasien. Makanan harus memenuhi kebutuhan gizi, selera atau cita rasa dan untuk mempertahankan status gizi pasien yang optimal untuk mempercepat proses penyembuhan. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui hubungan rasa dan penampilan makanan dengan sisa makanan lauk hewani pada pasien di Rumah Sakit Bhayangkara Denpasar, dengan cara mengidentifikasi rasa, penampilan makanan, menghitung sisa makanan lauk hewani dan menganalisis rasa dan penampilan makanan dengan sisa makanan lauk hewani pada pasien di Rumah Sakit Bhayangkara Denpasar. Desain penelitian ini menggunakan desain cross sectional. Penelitian ini dilaksanakan di Rumah Sakit Bhayangkara Denpasar. Sampel penelitian ini berjumlah 67 orang. Teknik pengumpulan data dengan metode wawancara, kuesioner, dan penimbang sisa makanan. Metode analisis data menggunakan analisis univariate dan bivariate dengan uji korelasi pearson. Hasil penelitian menunjukan bahwa tidak ada hubungan (p value > 0,05) antara rasa dengan sisa makanan lauk hewani (0,681). Dan dapat diketahui ada hubungan (p value < 0,05) antara penampilan dengan sisa makanan lauk hewani (0,036). Institusipenyelenggaramakanan agar lebihmemperbaiki rasa makanan, terutamastandarbumbu, untukmeningkatanpelayananrumah sakit khususnyaberkaitandenganmakanandiperlukanpelatihan / pendidikandanpenelitianbagipengolahgizirumah sakit dalambidangpenyelenggaraanmakanan. Kata kunci : Rasa Makanan, PenampilanMakanan, SisaMakananLaukHewani.

Item Type: Thesis (Diploma)
Additional Information: Gizi Makanan RS
Uncontrolled Keywords: Makana Bergizi
Subjects: R Medicine > RA Public aspects of medicine > RA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine
R Medicine > RZ Other systems of medicine
Divisions: Jurusan Gizi > Prodi D4
Depositing User: REBECA AYU PUTRI JOY
Date Deposited: 03 Jul 2020 00:16
Last Modified: 03 Jul 2020 00:16
URI: http://repository.poltekkes-denpasar.ac.id/id/eprint/4621

Actions (login required)

View Item View Item